Brouwers
Gilde

Wij zijn een groep van 4 enthousiaste vrijwilligers in de Adelbertusparochie in Haarlem-Noord. De liefde voor bier en het brouwen ervan is wat ons bindt. Wat ooit in 2011 is begonnen als een leuk idee is ondertussen gegroeid tot een echt Gilde met een fanatieke aanhang.

ltx-parallax-layer

Ons brouwproces

Echt bier brouwen van scratch is nog niet iets wat wij doen. Pas vanaf 2021 is het Gilde de trotse eigenaar van brouwketels.

Kerst 2021 was het laatste biertje wat wij hebben gemaakt op basis van een brouw-pakket. Dit pakket bevat ingrediënten die al voorbereid zijn om direct te laten gisten. Het enkel toevoegen van gist, water en suiker volstaat om het daadwerkelijk bier te maken.

Elke keer proberen wij andere pakketten uit en elke keer gaan wij de uitdaging aan om speciale (soms geheime) ingrediënten toe te voegen. Dit gaat vaak gepaard met een uniek verhaal direct uit te Parochie.

Een goed voorbeeld is Prestant 16′. Tijdens het gistingstraject hebben wij hout snippers toegevoegd die zogenaamd afkomstig waren van het kerkorgel wat op dat moment een uitbreiding kreeg.

Brouwen met ketels

Het echte werk kan beginnen. Bier maken vanaf scratch is hele andere koek. Maar wij zijn niet vies van een uitdaging.

In de zomer van 2021 heeft het Gilde besloten om echte brouwketels aan te schaffen. Dit was gelukkig mogelijk door een intern project van één van de Gildebroeders. Hierdoor was het financieel mogelijk om deze stap te zetten.

Geen van de broeders heeft echt ervaring met het maken van bier op deze manier. Daarom lezen wij ons goed in, schrijven wij alle stappen en ingrediënten zorgvuldig op en zijn wij gestart met het brouwen van ons eerste echte eigen bier.

Ontdek ons bier

Ben je benieuwd naar de biertjes die wij reeds hebben gemaakt? Lees alle verhalen en kom erachter waar onze inspiratie vandaan kwam.